Blog 51: Hospitaal II, start van de 1e politionele actie (juli 1947)

August 4, 2014 Hilma Bruinsma No comments exist

Mijn moeders verjaardag, 4 augustus

Het is vandaag 8 augustus 2014. Genieten van het zonovergoten Rhodos. Al is het genieten momenteel meer gebaseerd op de met aircolucht gevulde hotelkamer. Ik sjoemel met de plaatsingsdatum. 4 Augustus is de verjaardag van mijn moeder en dit is de eerste keer dat zij daar zelf niet meer bij is. Ik heb de tweede helft van de juli- ’47- brieven meegenomen, met het oog op gelijke pas houden met de tijd in de brieven en het hier en nu.

Vier dagen geleden las ik brief 31, 26 juli ’47. Ik lees: mijn liefste jarig vrouwke en onze kleine lieve schatten!!!! Daar ben ik weer en een heel stuk opgeknapt. Ik hoop dat je deze brief op je verjaardag krijgt. Vandaag ben ik nog dichter bij jou mijn jarig vrouwke, een gelukkige dag en gods zegen. Voel mijn stevige handdruk en mijn andere arm om je schouder. Knijp die kleine schatten van ons maar even en denk dat ik het ben, kalm aan hoor.

Ik had je op de radio willen feliciteren Nan, maar daar zal nu wel niets van komen. Ik had je verder willen verrassen met een foto van mij, maar hoe kon ik die in de afgelopen dagen laten maken. Daar moet je zolang op wachten tot ik weer klaar ben en een paar pondjes erbij heb. Ik ben nog nooit zo ziek geweest als in de afgelopen dagen, gisteravond knapte het op. Beschouw als verjaardagscadeau maar dat ik heerlijk opgeknapt ben.

Vandaag heb ik geen pijn, ik ben zo slap als een dweil, wat geen wonder is, maar verder kiplekker en daar lig ik heerlijk stil van te genieten. Alle reden om vandaag een heerlijk gelukkige dag te hebben, verwen die kleine schatten van ons van mij. Ook ik heb een gelukkige dag en ben heel dicht bij jou en onze kinderen.

Wees gelukkig Kanne, net als ik. Tot morgen en DV een heerlijk weerzien.

 

Wat vooraf ging, met de postauto naar het hospitaal

Heb een dag overgeslagen met schrijven, ik had geen post en was onwennig. Vandaag weer twee brieven van jou en daardoor ben ik weer opgekikkerd. Ik kan nog niet veel hebben, ik ben direct moe en slap. Morgen gaan we weer rijden en als het even kan ben ik van de partij. Afwachten wat toean dokter ervan zegt. Hij wilde dat ik nog twee dagen bed hield maar ik ben soms misselijk van mezelf en ik ben het rondhangen beu. Ik moet weer wat te doen hebben maar ja als de dokter zegt dat ik op mijn tampatje moet liggen…

Ik ben vervelend pop, je hebt zo niks aan mijn schrijven, politiek nieuw is er ook niet. Ze zullen nog wel een tijdje bakkeleien over het laatste geschilpunt. Ben benieuwd of de vijandelijkheden nu werkelijk gestaakt worden.

13 juli, Hospitaal II, zoals je ziet ben ik in het hospitaal, ben er met de postauto heengebracht. Het is hier wat primitief omdat het oorspronkelijk geen hospitaal was, We worden door soldaten verpleegd, hospikken van 7 December Divisie. Er liggen hier allemaal schijtpatiënten, de meesten zijn alweer opgeknapt. Ze zijn hier net zo gek als in hospitaal I. Om 21.00 uur gaat het licht uit en om 5.00 uur beginnen de verplegers weer.

 

Dan weer goed, dan weer slecht

Met mij is het goed Nanni. Ik ben te lekker om in bed te blijven, nu zit ik er naast. Ik heb een leeg gevoel maar dat is geen wonder. Weinig last van buikpijn. ’t Wordt weer pillen slikken en geroosterd brood eten, afijn, als het maar over gaat.

Er is net een jongen binnen gebracht, die was zo slap, die kon niet meer op zijn benen staan. Wat met de jongens gekletst. Ik weet niet wat ik schrijven moet, toch zit ik niet in de put hoor. Ik weet wel dat het geen lolletje is, maar het kan altijd nog erger. Ik heb een paar kleine rolletjes pepermunt meegenomen, daar snoep ik lekker van. Het is hier veel warmer dan in Depok.

Het is zoals jij schrijft, we hebben hoogte en laagte punten met ons schrijven, nou dit is een laagtepunt hoor. Ik kan er niet tegen, altijd dat kwakkelen en ben er een beetje door ontmoedigd. Vroeger had ik nooit ergens last van en nu hier, dit en dan weer wat anders. Toch wil ik niet klagen, ik ben nog gelukkig en dankbaar voor alles wat ik bezit. Ik stuur je de Wapenbroeder en de Regenkrant. Het is deze keer niet veel bijzonders en wanneer het niet anders wordt, houd ik er weer mee op. Ik wil natuurlijk weer te vlug. Heb weer buikkrampen, vanmiddag erg last van buikpijn. Heb m’n krantjes gelezen, lekker gegeten, maar het is me slecht bekomen, gedamd maar ik kon me niet concentreren. Pfoe ik zit te zweten, het is hier erg benauwd. Het is rustig op zaal, de meeste patiënten zijn naar een toneelvoorstelling, ik heb er geen puf in. Verder wat gelezen over de oude uitvinders. Werkelijk interessante beschrijvingen over de vele moeilijkheden en tegenwerking die ze ondervinden met hun dingen.

Een somber relaas poppi. Toch ben ik wel weer moedig, ik hou de kop er voor hoor. Ik vind het voor jou veel erger snoes dat ik weer hier zit. ’t Maakt het weer moeilijker. Geen zorgen schat, dit gaat ook wel weer over hoor.

 

Leeg hoofd en onnozel briefje

Je schrijft dat je hoofd leeg was maar dat valt genoeg mee hoor ik heb weer van je schrijven over van alles en nog wat genoten. Jij bent mijn flinke vrouw en jij krijgt steeds weer moed schat, om mij heerlijk te helpen.

Pim klimt er bijna overheen, augustus ’47

Nog even en dan klimt onze mans over het hekje van het looprek en moet ik sloten op de deurtjes van het dressoir maken. Wat heerlijk om met zo’n kereltje te spelen. Hij doet iedere dag zeker nieuwe ontdekkingen. Natuurlijk doen we alles voor onze kinderen om ze niet met lege handen het leven in te sturen. Ik wil wedden dat Pim weet wie ik ben wanneer ik thuis kom, daar zorgt memmi wel voor. ’t Hindert niets schat wanneer manus het eerst niet op die vreemde man heeft, let maar eens op, in een paar dagen rollen we door de kamer. Zou die kleine meid dan ongeveer zo oud zijn als Pim nu? Dan kan zij ook heit zeggen en lopen. Wat zal dat een feest zijn. Jou zal ik verwennen maar zul je erop letten dat ik het die kleine schatten niet doe, anders wordt jij nog de boeman memmi. Stel je dat eens voor, wij weer heerlijk samen. Dan begint er weer een nieuwe periode in ons leven, wij en onze kinderen samen door het leven, met gods hulp. Fijn zo even te fantaseren.

 

Moeder maakt zich zorgen dat ik verander

Dat moeder zich zorgen maakt dat ik verander en later niet zoveel van de kinderen kan hebben, ligt voor de hand. Maar zij weet niet hoe lief ik ze heb. Bij ons zal het ook niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar of wij het later moeilijk krijgen hangt van de omstandigheden af. Jij weet het wel snoes en dat is genoeg.

Wat genieten onze schatten heerlijk van het weer, daar moeten ze en hele winter op teren. Wanneer ik thuis kom wil ik de eerste weken niets anders doen dan heerlijk samen genieten. Oe ik moet er niet aan denken dat ik brokken maak.

Je schrijft dat ik een verlanglijstje moet schrijven. Ik weet niks, graag zoveel mogelijk foto’s van jou, Pim en zuske. En een blik appelmoes, wat een gekke vraag hè. Hier is het niet en volgens de jongens is het heerlijk en goed tegen de diarree. Ik heb genoten van je ‘onnozel briefje’.

 

Brrr wat heb ik een paar rottige dagen en dan weer wat mens

15 Juli, daar ben ik eindelijk weer. Gisteren niet geschreven Nanni, het wou niet. Nu weet ik nog niet wat ik je schrijven moet. Ik voel me belabberd, leeg en suf. Brrr wat heb ik een paar rottige dagen gehad. Ik was mezelf nog en dat is ook alles wat ik doe en naar de wc gaan. Voor het eerst lig ik stil in mijn nest en heb nergens puf in. Je merkt wel dat ik een beetje in de put zit, het ergst moet eerst weer over zijn Nan en voor alles moet ik een brief van jou hebben. Ik geef deze brief mee anders duurt het te lang voor jij weer wat hoort.

16 Juli en nog geen post, een grote teleurstelling want ik had er stellig op gerekend. Gelukkig ben ik vandaag veel beter, ik geloof werkelijk dat ik het ergste gehad heb, ik voel me lang zo akelig niet meer. Ik heb een slaappil gevraagd en daar heerlijk op gemaft. Wel vier keer op de po.

Lekker gewassen onder de douche en de baboe had m’n witte sportbroekje gewassen, die heb ik nu aan met mijn witte interlock, beter dan de ziekenhuispyjama, die een vuile kleur heeft en natuurlijk veel te groot is. Nu voel ik me weer een beetje mens.

Verder heb ik een beetje zitten prutsen. Nieuwe bamboestokjes voor de vliegenmeppers, die zijn allemaal stuk. Een bamboestokje met aan het eind een stukje leer. Er zijn veel gewone huisvliegjes net zoals bij ons thuis, alleen zijn deze veel sneller, met de hand kun je ze onmogelijk vangen, jij ook niet Nan. Ik kreeg een complimentje van dokter, die haalde er een paar dames bij die wel meer karweitjes hadden. Maar ze moeten niet zeuren, dan heb ik er geen puf meer in. Ik ben zo blij dat ik weer beter wordt. Ik heb wel buikpijn maar dat akelig, lege lamme gevoel is over schat en ik doe mijn best.

Ik heb jou laatste brief drie keer gelezen. Nou moet ik morgen post hebben anders breek ik de tent hier af.

 

Vier heerlijke brieven en het is weer spannend

18 juli, mijn schatten!!!! daar ben ik weer, een innige dikke tút fan dyn man. Vier heerlijke brieven van jou, je was weer moedig en gelukkig, ik wist wel schat dat je de kop weer opsteken zou. Zopas bezoek gehad van de overste, ’t is momenteel weer spannend maar hij wou niets loslaten en trok wat met de schouders.

Ook een brief van vader en moeder en een hele stapel kranten, dus weer fijn wat te lezen. De poeperij is over maar ik heb nog erge last van buikpijn. Ondanks dat ik weer in het ’t hospitaal zit ben ik gelukkig. Ik hoop voor zondag weer in Depok te zitten, in ieder geval voor augustus, want ik moet op de radio met jou praten.

 

Pake Bruinsma

Pake B. schreef me dit: we volgen ook met de grootste belangstelling de politieke ontwikkelingen daar, maar het blijft zoo je schrijft steeds zwammen. Hoewel we ook angstig zijn voor oorlog met al de risico’s, geloof ik toch niet dat het te voorkomen is. En zoo bidden we dan ook steeds onze god dat hij jullie moogt bewaren voor of in het oorlogsgeweld maar ook zedelijk want dat is ook een gevaar waar men niet licht over hoeft te denken. Hoe menigeen zal er zijn die zijn vrouw of verloofde niet recht in de ogen durft of kan zien als hij terugkomt. Nu jij hebt zo’n lief vrouwtje Klaas en heerlijke kinderen. God geeft je zoveel en de verleiding is groot maar bidt en vecht ook daarvoor. Ik weet dat je het doet en ben er blijde om.

Jank is hier geweest met Pim en ik heb de eerste stappen gezien van je zoon die je straks tegemoet komt en vraagt wat is dat voor man? Maar spoedig zal hij ervaren dat die man zijn vader is. Dat god dat mag schenken, dat je eerlang weer in gezondheid bij je eigen huisgezin moogt terugkeren. Je liefhebbende vader

 

Klaarmaken voor de opmars, hospitalen aan de demarcatielijn ontruimd

Gister stuurden ze me wat kleren en foto’s die nog aan de muur hingen. Zij moesten alles weer pakken en zich klaar houden voor de opmars. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen maar het schijnt nu toch meer kritiek te zijn dan de vorige keer. Gister kwamen hier veel patiënten binnen uit andere hospitalen zoals Buitenzorg. Ze zitten hier tjokvol. De hospitalen aan de demarcatielijn worden zoveel mogelijk ontruimd om straks, als het er toch van komt, zoveel mogelijk ruimte te hebben voor de gewonden. Die voorzorgsmaatregelen zijn de vorige keer niet genomen. Er zijn ook weer troepen verplaatsingen.

 

Bomaanslagen, brandstichting en verwoesting

Gister was op de radio dat in Bandoeng ’s avonds na zes uur, niemand meer buiten mocht in verband met bomaanslagen en brandstichtingen. De vijandelijkheden aan de grenzen zijn nog niet opgehouden zoals de Repoeblik in de laatste nota beloofd had. Dus schat, al met al lijkt het niet rooskleurig. Dat er zeer binnenkort veranderingen komen, kan niet uitblijven. Het is nu zover dat de Repoeblik moet zeggen wat ze wil. Op het laatste punt kan de regering niet toegeven, dat zou ten gevolge hebben dat niemand terug durft  naar de ondernemingen en zijn werk, wanneer alleen zij het toezicht hebben.

De laatste weken is er door de TRI veel verwoest door ontploffingen en branden. Spoor en verkeersbruggen vliegen de lucht in, plantages worden verwoest enz. Als dat samenwerken is!!! Wanneer het tot vechten komt, krijgen we eerst veel verliezen. De stoottroepen en verkenningstroepen krijgen een harde doffer en zullen veel last hebben van ondermijnde wegen en terreinen. Die moeten de kastanjes uit het vuur halen. Dit is mijn eigen mening hoor.

 

Een boot met OVW-ers is teruggeroepen

Een boot met OVW-ers op weg naar Holland, is teruggeroepen, hebben die jongens een pech. Er wordt hard gewerkt vooral door de AAT, aan en afvoertroepen, in de haven om de geloste oorlogsmaterialen, zoals auto’s, gevechtswagens, kanonnen, brencarriërs en munitie naar de dumps te slepen, waaruit het weer verder verdeeld wordt over de diverse onderdelen.

Zo pop, dat is dat weer, een hele hoop nieuws, goed en slecht. Bezoek zal ik wel niet krijgen nu alles vast zit maar dat mag niet hinderen. Als ik geen buikpijn, heb vermaak ik mij best. We doen de hele dag niks anders dan schaken, dammen, lezen en zelfs halma spelen, het ganzenbord ontbreekt er nog aan. Schattebout, je brieven bewaar ik nog even want er zullen de komende dagen niet meer bijkomen. Ik weet niet meer dan dat ik jou zo diep lief heb en gelukkig ben. Daag lievelingen.

 

21 juli 1947, start 1e politionele actie, in het hospitaal, pech

Zo de kogel is door de kerk, wie niet horen wil moet voelen. Vannacht, om twaalf uur is het begonnen. ’t Gaf vanmorgen natuurlijk een hele opschudding, maar het wordt beschouwd als goed nieuws. Veel is er nog niet bekend. In Batavia zijn alle TRI gebouwen zonder schot bezet en vele Soekarnisten gevangen genomen. Zo eerst de zaak in de rug dekken.

Verder weten we nog niets, Mook heeft vanmorgen een radiotoespraak gehouden, niet veel bijzonders. Hij vertelde in het kort de ontwikkelingen van de politiek, verder onderhandelen was niet meer mogelijk zodat vannacht tot andere methoden is overgegaan. Ik geloof dat de Repoeblik nog een kans gegeven is, er worden door gevechten steekproeven genomen, ze kunnen nog bijdraaien. Op zaal werden dagorders voorgelezen, dat we ons beste beentje voorzetten. Nou ik weet zeker dat het aan ons niet zal liggen.

Lieveling ik weet wat dit voor je betekent, Dat ik nu in het hospitaal zit is voor jou een geruststelling, voor mij betekent het pech!! ‘k Moet weer toezien en de jongens alleen laten. Ik zal deze week hier nog wel blijven, want we worden nu niet eerder ontslagen dan dat we volkomen genezen zijn en naar onze onderdelen kunnen vertrekken om direct dienst te doen.

De eerste lichtgewonden zijn hier binnen gekomen, de zware gewonden blijven in de andere hospitalen die dichter bij het front zijn.

Hoe de gevechten zich ontwikkelen weten we niet, we hopen vanavond meer nieuws te krijgen op de radio. Ze zullen eerst wel niet veel bekend maken.

 

Nu moet je nog sterker zijn

Nu komt er een moeilijke tijd voor jou vrouwke. Nu moet je nog meer dan anders sterk zijn schat en je weet waar je die kracht moet zoeken. Ook nu wil ús heit voor ons zorgen, zoek je kracht en troost bij hem en wees moedig. Ik wil je niet benauwd praten lieveling maar ik wil je alles eerlijk zeggen. Wat er gebeurt weten we niet maar er gebeurt niets zonder zijn wil. Samen bidden we voor alles Nan.

 

Gevechtsvliegtuigen op Java en Sumatra, strooibiljetten

Zojuist het nieuws gehoord. Er is weinig bekend gemaakt. Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben vliegvelden op Java en Sumatra aangevallen en de vliegtuigen die daar stonden opgesteld onder vuur genomen. Hier en daar worden stevige gevechten geleverd. Voor de actie begon hebben vliegers strooibiljetten geworpen, dat de bevolking niets te vrezen heeft, zich rustig moet houden en in hun woonplaatsen moet blijven en mogelijke vernielingen tegengaan. Morgen weer verder.

 

Weer spetterpoep, dysenterie en nieuws van het front, de bevolking helpt mee

22 juli. De buikpijn en spetterpoep is weer terug. De uitslag van het onderzoek is dat ik wormen heb, mooi, daar ben ik met een kuur weer snel vanaf. Ze zitten weer aardig in mijn buik te krassen.

Weinig nieuws, ze zijn verder gekomen dan verwacht en de tegenstand is zwakker dan verwacht. De verste troepen worden door de lucht van levensmiddelen en materialen voorzien. In de richting bij Buitenzorg en Bandoeng is een sterk verdedigde plaats genomen met weinig verliezen. De Chinezen wezen de mijnenvelden aan, zodat daar weinig last van ondervonden werd. Hoe en wat precies wordt niet gezegd. Mariniers zijn op verschillende plaatsen vanuit zee geland. De bevolking werkt mee, dat is goed nieuws schat. Nu op naar Djokjakarta en Soekarno halen.

Van Depok niets gehoord ik weet ook niet of onze afdeling ook opgerukt is. Maar het is vrij zeker van wel. Het zal me benieuwen hoe ik daar straks weer bij betrokken raak. Ik heb genoeg spullen bij me, voorlopig red ik me wel.

Zopas het nieuws gehoord. De vastgestelde taak van de eerste 24 uur is ruimschoots gehaald en is op verschillende punten ruimschoots overschreden.

Een geheime zender probeerde verwarring te stichten door te beweren dat Amerika verlangde dat de strijd onmiddellijk gestaakt zou worden en het leger zich achter de demarcatielijn terugtrok. Maar dat is er niet bij. Soetan Sjahrir is in Singapore aangekomen om te trachten in het buitenland nog wat te bereiken.

 

Het is weer opnieuw begonnen, had liever met de jongens opgetrokken

Gister niet geschreven, ik had er geen puf in. Het is weer opnieuw begonnen. Er komt zo spoedig mogelijk nieuw onderzoek. De diarree moet eerst over zijn voor ik een wormenkuur krijg. Dat het bij het onderzoek steeds negatief was klopt niet. Ik krijg nu vijf injecties per dag. Ik word weer mager. Als ze nu eindelijk ontdekken wat er aan scheelt, zal ik wel weer snel opknappen. Het is hier goed en veilig liefste maar ik had liever me de jongens opgetrokken.

 

Het gaat reusachtig

Heb de radio gisteren en vandaag nog niet gehoord maar volgens de andere patiënten gaat het reusachtig. Vanmiddag zelf weer even luisteren en dan schrijf ik je. Het geeft misschien niks want jullie hebben de berichten toch eerder van de radio en krant, maar ik wil je toch zo goed mogelijk zelf op de hoogte houden Nan. Ik weet dat je met spanning het nieuws volgt. Ons leger is van alle kanten tegelijk begonnen en werkt zo naar elkaar toe. Op sommige plaatsen wordt er bliksemsnel opgerukt met tanks en gevechtswagens. De nieuwsberichten zijn goed, hier nog een stuk krant. Ik zal de kop weer opsteken hoor schat. Als dit maar weer achter de rug is.

Ik ben te beroerd om te schrijven Nan maar dat komt wel weer hoor. Hoop dat deze spuitjeskuur me er af helpt. Ik weet niks meer.

 

Dysenterie en gelukkig

Ik heb een amoebe, dysenterie en dat is hardnekkig en de gewone pillen helpen niet. In mijn ontlasting was steeds niks te vinden maar dokter gaf me toch een kuur en ik heb nu drie van de zes injecties te pakken en het gaat reusachtig schat. Na veertien dagen nog zo’n kuur. Ik geloof niet dat ik in die tussentijd naar mijn onderdeel ga. Afijn, dat wachten we maar weer af. Ik heb er al weer vrede mee nu het zo goed gaat.

Vandaag geen berichten gehoord maar reken maar dat het goed gaat, merdeka!!!!

 

II-6 RVA flink het binnenland in

Heb van II-6 RVA taal nog teken gehoord, voor mij een teken dat ze een flink eind het binnenland in zijn. Ik reken voorlopig nog niet op post, voor mij is dat niet erg. Voor jou zou het veel erger zijn om nu een tijdlang geen post te krijgen, je maakt je dan nodeloos ongerust.

 

Ondanks bidden toch actie, Pim en Betteke

Ondanks ons bidden is het toch tot actie gekomen en ik denk dat ondanks de kritiek van binnen en buitenland het goed is dat we dat gedaan hebben. Vaak worden onze troepen geestdriftig binnen gehaald door de bevolking en dat zegt genoeg. Ben je erg geschrokken van het nieuws? Ben je nog moedig? Wat zeggen V en M ervan? Hoe gaat het met Pim z’n eten? Enig dat brieflezen van Pim. Je schrijft ik moet Betteke nog doen, het is zo’n heerlijk kindje en zo lief!!!!

Pim krijgt meer noten op z’n zang maar ook lief hoor….. Denk je dat ik nog steeds niet zoveel van zuske houdt al van Pim??? Memmi, memmi. Wij moeten maar afwachten hoe onze schatten worden maar ik maak me daar geen zorgen over, we zullen het best fiksen maar ze moeten memmi gehoorzamen anders krijgen ze het met heit aan de stok.

Zo goed als ik een dubbele taak heb, heb jij die nog meer. Jij moet voor mij, onze kinderen en voor jezelf zorgen. Steeds zorg je voor mij en heerlijk schat.

 

Negen maanden van de Tegelberg, bijna een jaartje erop

Het is negen maanden geleden dat ik van de Tegelberg stapte en ben tien maanden van huis. Hebben we er bijna een jaartje opzitten en dan kunnen we aftellen. Nu is er kans dat ze de twee jaar tropendienst verkorten maar dat hangt samen met het verloop van de strijd. Wanneer de tegenstand straks helemaal gebroken wordt, is het leger niet meer nodig, tenminste niet op deze sterkte.

 

Eerste week 41 doden, 75 gewonden, 8 vermisten aan onze kant

De opmars gaat nog steeds door. Er is niet veel nieuws op de radio. Op Sumatra was een haven bezet met nog voorraden. Fabrieken worden zo spoedig mogelijk weer aan het draaien gezet. Een ijsfabriek werkte binnen 24 uur weer. De verliezen over de eerste week zijn 41 doden, 75 gewonden 8 vermisten, wat gering is.

Heb een week lang geen post gehad en dat is lang hoor. Ik verlang er naar weer wat van thuis te horen. Met mij gaat het nu uitstekend Nan. Ik moet nog in bed blijven, maar dat is niet erg. Alleen dat ik me in bed moet wassen, daar komt niet veel van terecht, ik heb er de pest aan. Heb de baboe een pakje sigaretten laten halen, heb tussendoor ook apehaartjes gerookt, een goed teken snoes. Daar komt de sergeant. verpleger met het spuitje, zo die zit er in en is voorlopig de laatste.

 

Eindelijk post

Foto’s thuisfront

Eindelijk post van jou nr 99-4 dus zes stuks! Hoeveel honderdtallen volgen nog? Dank schat, ik heb weer heerlijk genoten ook van de foto’s van mijn schatten. Je hebt me heerlijk verrast met deze kiekjes en ik plak ze in mijn album, ik heb er een plaatsje voor open gehouden. Mijn Nan ziet er heerlijk uit. Pim is een kostelijk kereltje en wat is zus alweer veranderd, die kleine lieve dikzak lijkt op jou pop! Is dat hobbelpaard van Pim, daar wist ik niks van.

 

Pim op het hobbelpaard

 

Pim duwt de kinderwagen

 

Pim loopt met beppe aan de hand

.

Mem, Wim en Betsche en Beppe in de deuropening

Je hebt een moeilijke tijd gehad schat, we hebben weer gezien dat god het heel anders gewild heeft dan wij wel wensten, ik kom hier later weer op terug.

Vanmorgen is dokter geweest en ik mocht er weer uit maar rustig aan. Lekker afgepoedeld onder de douche. Kan haast niet begrijpen dat het zo vlug gaat en dokter is ook best tevreden.

 

II-6 RVA in stelling, en banjak nieuws, paar salvo’s gelost en veel gereden

Eerst banjak nieuws, want dat is voor jou het voornaamste. Toen ik ging mandiën liep ik mijn eigen stukskorporaal tegen het lijf. Hij ligt hier met keelontsteking. Van hem hoorde ik het laatste nieuws. II-6 RVA is die zondagnacht om 23.30 uur vertrokken, met de hele afdeling naar de demarcatielijn. Daar zijn ze in stelling gegaan en was het wachten op nadere bevelen. Er moest ook een afdeling infanterie komen maar die is niet verschenen. Ze hebben zoveel herrie gemaakt met de wagens en alles dat de TRI een grote troepenmacht vermoedde en met stille trom verdween. Ze hebben een paar salvo’s afgegeven eigenlijk meer om de strijd in te schieten en te laten horen dat ze present waren. Toen steeds verder op, nog een enkele keer in stelling maar geen schot gelost. Ze hebben anderhalve dag niks anders gedaan dan rijden.

 

Overal worden ze door de bevolking hartelijk ontvangen

Ik weet niet hoe ver ze nu al zijn. Vele belangrijke bruggen zijn nog in tact, de vliegtuigbommen die de TRI als mijnen gebruikt liggen netjes naast de bruggen opgestapeld. Hier en daar smeulende huizen van Chinezen. Prachtige straatwegen die hier en daar in de haast opgebroken zijn, maar dat is door onze genie gauw verholpen. Overal worden ze door de bevolking hartelijk ontvangen, met opgestoken duimen. Toen de korporaal werd afgevoerd, hadden ze een voorlopig vaste standplaats bereikt, waar later ook de achtergebleven spullen heengebracht zijn. Geen enkel malheur, gewonde of iets dergelijks. Het ging prachtig en dat kan ik me best voorstellen. Ik heb heel wat gemist schat, maar het zal nu wel niet meer lang duren of ik ben er ook weer bij. Waarschijnlijk gaat II-6 RVA eerdaags richting Cheridon, een havenplaats aan de Noordkust van Java. Morgen verder met je brieven.

 

Brits Indische Dakota en modderfiguur TRI, er is schrijnend gebrek aan voedsel, kleding, en vooral medicijnen, gelijk gesteld aan de moffen

30 Juli, dag schatten van mij. Zopas het nieuws gehoord. Onze vliegers hebben een Brits Indische Dakota neergeschoten, die zonder vergunning naar Djokja vloog. Dat doet natuurlijk weer een hele hoop stof opwaaien. Voortaan zullen ze wel beter uitkijken. Het is goed dat we van ons afbijten.

Op alle punten goede vorderingen. Veel wordt er nog door de TRI verwoest, waarvan wij natuurlijk de schuld krijgen. In de bezette gebieden wordt hard gewerkt om het economische leven weer op gang te brengen. De bevolking is dankbaar dat wij gekomen zijn. Er is schrijnend gebrek aan voedsel, kleding, en vooral medicijnen.

De TRI slaat een modderfiguur, bij honderden gooien ze hun uniform en wapens weg en halen onze troepen feestelijk binnen en dan zitten ze in Holland nog steeds te ouwehoeren over terugtrekken van de troepen en worden we gelijk gesteld met de moffen. Stop maar weer. ’t Gaat goed. Zet ‘m op. Nu is er kans dat ze hier werkelijk merdeka (vrijheid) krijgen en laat de PvdA en Communisten dan maar modderen.

 

Terugblik 10 juli en trouwtekst, wanhopige roep

In jouw brief van 10 juli heb je een heerlijke terugblik gegeven op ons leven. Ja snoes, alles is dieper en fijner geworden. Ja Jank, er is veel gebeurd en vergeten doen we niet, ook ons andere popke, Wims lytse broerke niet. Ik voel je armen en je grote, diepe liefde. Ik wist dat je een moeilijke dag zou hebben, alles kwam weer in herinnering en jouw wanhopige roep om mij versta ik famke, maar je moest alleen weer verder en weer opnieuw kreeg je kracht en beet op je tanden, met moed verder tot het einde.

Wat wordt jij heen en weer geslingerd tussen moed en moedeloosheid maar het eerste wint het altijd weer en daar dank ik voor, want hij zorgt en helpt je steeds weer opnieuw al denk jij vaak dat jouw bidden niet gehoord en verhoord wordt. Denk eens aan ons vragen om vrede en wat is er van gekomen? Heeft god jouw gebeden niet verhoord maar op een andere manier dan wij wilden? In plaats van mee oprukken ben ik in het hospitaal, waar jij ook voor gebeden hebt dat dat niet mocht gebeuren. Maar nu kunnen we dankbaar zijn voor zijn uitredding. Zorgt hij niet elke dag opnieuw voor ons? Blijf dicht bij hem, dat alleen geeft kracht om het vol te houden. Ik kan je hierin niet helpen omdat ik altijd alles weer zelf wil en alles kwijt ben.

Ik wordt weer snel beter, juist door deze acties is er kans dat er spoedig vrede komt. Ja ik ben weer moedig hoor en verlang naar mijn taak.

Onze trouwtekst moeten we steeds beter leren verstaan, dan alleen kunnen we echt gelukkig zijn en moeilijkheden die ook later zullen komen, samen dragen. Wees sterk Nan, niet voor de wereld, maar voor jezelf en voor ons.

Wat beleef jij alles oneindig diep vrouwke, daar kan ik niet tegen op. Jouw brief was heerlijk, een stukje van ons leven. Ik wou dat ik zo schrijven kon. Het heeft me goed gedaan. Hoe moet ik mijn liefde schrijven, ik kan het niet maar je weet het wel.

 

Geen radiogroet, Brits Indië en klapperratten en onze schatten

Morgen is het 1 augustus, ik vind het zo jammer lieveling dat jij vergeefs voor de radio zit om naar mijn stem te luisteren. Ik weet hoe je daar naar verlangd hebt, ook met die teleurstelling moet je weer op je tanden bijten. Je weet dat ik het nu weer goed maak, kop op. Er wordt heel wat van mijn dappere vrouwkes moed en uithoudingsvermogen gevergd, ik reken op je liefste, ik weet dat je hier ook weer door komt en opnieuw kracht krijgt.

India, Brits Indië, dat pas een zelfbestuur heeft gekregen en nog lang niet op eigen poten kan staan, bemoeit zich met het Indonesiëgeval en heeft een telegram naar de veiligheidsraad gestuurd. Dat kan nog mooi worden. Op z’n mooist stuurt India nog vrijwilligers en materiaal naar Soekarno.

Afijn, wij hebben onze marine en luchtmacht. Het zal wel meevallen hoor. Engeland heeft ons hier ook altijd dwars gezeten, laten ze hun eigen rotzooi in Palestina eerst maar opknappen. De splinter en de balk.

 

Zuinig met je brieven en week en maandrantsoen

Ik doe zuinig met je brieven, het zal wel weer een weekje duren voor ik weer post krijg. Zo, aardappels met doperwten, soep en griesmeelpap heeft weer lekker gesmaakt.

Ha daar komt het weekrantsoen, 50 Engelse sigaretten en het maandrantsoen er meteen achteraan 200 sigaretten, natuurlijk weer 100 te weinig, van de vorige maand moeten we ook nog 150 hebben. Wat zeep en lucifers. Snoep, drankrantsoen komt later, misschien op dezelfde manier als de sigaretten van vorige maand. Later kwam de betaalmeester, f 88 zoveel waar de rantsoenen weer afgingen, ik hield f 77,42 over. Zo voorlopig weer uit de brand en in de brand, ik rook eerst de 80 stinkstokken maar op. Ik geloof dat ik vanavond maar naar de film ga, lijkt het me niks dan smeer ik hem weer.

Nacht famke, Pim en Zuske, dikke túten van heit die erg naar jullie verlangt maar toch gelukkig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *