Boeken

Taboe in het theemeubel

Blog Taboe in het theemeubel, werd mijn vader wie hij was door zijn lange verblijf in het naoorlogse Indië?

 

In 2011 ben ik begonnen met de voorbereidingen van wat mijn boek Taboe in het theemeubel wordt. Steeds heb ik gedacht dat Taboe in het theemeubel mijn tweede boek zou zijn na Keerkring maar Tijd Terug is er voorgeschoven.

Of Taboe de derde wordt weet ik niet, misschien geef ik eerst tussendoor een dichtbundel uit.

 

Nadat mijn moeder instemde met het uitgeven van Keerkring en nadat zij vervolgens toestemming gaf om iets met de briefwisseling tussen haar en mijn vader te mogen doen, haalde ik de brieven niet meteen op.

Mijn ouders schreven elkaar van oktober 1946 tot en met december 1949 dagelijks, over en weer van verschillende plaatsen in Java en Raard in Noord-Fryslân.

Pas toen de brieven na mijn moeders laatste verhuizing in opslag kwamen te liggen haalde ik ze op.

In 2012 ben ik begonnen met lezen en het verwerken van alles wat ik tegenkom in de blog Taboe in het theemeubel.

 

Werken aan Taboe ervaar ik als zeer waardevol. De achterliggende vraag waarom ik al heel lang wist dat ik iets met de brieven wilde doen is, werd mijn vader wie hij was door zijn lange verblijf in het naoorlogse Indië?

Ik kom er gaandeweg achter dat er vele nuances zijn. Ik kom zoveel tegen aan herkenning in mijn beide ouders. Zoveel verheldering.

 

Het eerste wat ik ontdekte was dat mijn vader een liefdevolle en zorgzame echtgenoot en vader was, zoals wij kinderen eigenlijk altijd wel wisten maar niet zelf meemaakten. Met die ene ontdekking zou ik al kunnen stoppen maar er komt nog zoveel meer.

Het is intens en tijdrovend en van onschatbare waarde om te mogen doen. Het vordert gestaag, kijk maar bij de blog. De eindspurt is ingezet.

Keerkring of rondwaren in tijd

Met het uitbrengen van Keerkring of rondwaren in tijd in 2011, is een lang bestaande wens verwezenlijkt. Een boek ziet het licht.

 

Er zijn in de loop van een aantal jaren verschillende varianten van Keerkring, in verschillende eindstadia. Alle eindproducten van verschillende momenten in de tijd. Na verloop van tijd blijkt dat schrijven en het geschreven zijn, niet voldoende is. Ik probeerde acht uitgevers en ach, dan zijn er weer zoveel andere zaken, het blijft liggen waar het is.

 

Terwijl de voorbereidingen voor het volgende boek Taboe in het theemeubel starten, dringt Keerkring keer op keer op de voorgrond, het is niet 'af' met in de la liggen. Mensen vragen, horen we nog wat van je. En met het voortgaan van de tijd, juist door het lezen van de brieven die de grondslag zijn van Taboe in het theemeubel kondigt zich weer een nieuw einde aan en deze keer valt het slot als een sleutel in een grendel op z'n plek. Keerkring of rondwaren in tijd verschijnt als boek.

Tijd Terug

Verhalen over opgroeien in de haren 50-60

Kees Hocque presenteert in november 2015 bij Boekhandel Cursief zijn Alternatiefboek Jongerencultuur in Gorcum, de roerige jaren 70.

Sinds ik mede-eigenaar ben ruil ik bij boekpresentaties in onze winkel Keerkring uit tegen het boek dat er op dat moment gepresenteerd wordt. Zo ook bij het boek van Kees.

Kees leest mijn boek, hij komt vaak in de winkel langs. Hij vraagt wil jij mijn verhalen schrijven en voor ik het in de gaten heb spreken wij af dat wij samen de voorloper van zijn boek over opgroeien in de jaren 50-60 gaan maken.

Wij zijn een jaar hard aan de slag geweest en Tijd Terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60 (link) ligt per december 2016 in de boekhandel.

Met de mooie opmaak door De Beeldkazerne komen foto's en krantenknipsels optimaal tot hun recht. Tijdens het schrijfproces waren er alleen opbouwend positieve aanvullingen en sinds het boek uit is krijgen wij alleen positieve reacties. Kees en ik zijn trots op Tijd Terug!