Boeken

Blog Taboe in het theemeubel

 

In 2011 ben ik begonnen met de voorbereidingen van wat mijn boek Taboe in het theemeubel zou moeten worden. Steeds heb ik gedacht dat Taboe in het theemeubel mijn tweede boek zou zijn na Keerkring maar Tijd Terug is er voorgeschoven.

In 2021 is de blog Taboe in het theemeubel inhoudelijk afgerond. Alle brieven zijn gelezen. De brieven vatte ik samen in uitgebreide aantekeningen en verwerkte deze tot blogs.

De eerste blogs tot en met ongeveer blog 28 gaan vooral over het voorwerk, het denk- en werkproces. Er is een geleidelijke overgang naar de correspondentie, van kleine fragmenten tot steeds meer tekst uit de brieven zelf.

Blog 28 tot en met blog 110 vertellen het verhaal in de brieven van Klaas; deze blogs vormen in wezen het online boek Taboe in het theemeubel.

Blogs 111 tot en met 121 gaan over allerlei gebeurtenissen die met de blog of met de actualiteit van het thema te maken hebben. De expositie Revolusi! in het Rijksmuseum, waar Taboe onderdeel van uitmaakte; de presentatie ODGOI (Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië 45-50) en de gevolgen daarvan. De promotie van een van de onderzoekers, Azarja Harmanny met Grof Geschut en zijn citaten uit Taboe in het theemeubel.

In de blog blijf ik verslag doen van eventuele ontwikkelingen van de blog zelf én van relevante actualiteiten met betrekking tot het thema.

Of Taboe in het theemeubel mijn derde fysieke boek wordt? Voorlopig is het derde boek een online versie.

 

Keerkring of rondwaren in tijd

Met het uitbrengen van Keerkring of rondwaren in tijd in 2011, is een lang bestaande wens verwezenlijkt. Een boek ziet het licht.

 

Er zijn in de loop van een aantal jaren verschillende varianten van Keerkring, in verschillende eindstadia. Alle eindproducten van verschillende momenten in de tijd. Na verloop van tijd blijkt dat schrijven en het geschreven zijn, niet voldoende is. Ik probeerde acht uitgevers en ach, dan zijn er weer zoveel andere zaken, het blijft liggen waar het is.

 

Terwijl de voorbereidingen voor het volgende boek Taboe in het theemeubel starten, dringt Keerkring keer op keer op de voorgrond, het is niet 'af' met in de la liggen. Mensen vragen, horen we nog wat van je. En met het voortgaan van de tijd, juist door het lezen van de brieven die de grondslag zijn van Taboe in het theemeubel kondigt zich weer een nieuw einde van Keerkring aan en deze keer valt het slot als een sleutel in een grendel op z'n plek. Keerkring of rondwaren in tijd verschijnt dan als boek.

Tijd Terug

Verhalen over opgroeien in de jaren 50-60

Kees Hocque presenteert in november 2015 bij Boekhandel Cursief zijn Alternatiefboek Jongerencultuur in Gorcum, de roerige jaren 70.

Sinds ik mede-eigenaar ben ruil ik bij boekpresentaties in onze winkel Keerkring uit tegen het boek dat er op dat moment gepresenteerd wordt. Zo ook bij het boek van Kees.

Kees leest mijn boek, hij komt vaak in de winkel langs. Hij vraagt wil jij mijn verhalen schrijven en voor ik het in de gaten heb spreken wij af dat wij samen de voorloper van zijn boek over opgroeien in de jaren 50-60 gaan maken.

Wij zijn een jaar hard aan de slag geweest en Tijd Terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60 ligt per december 2016 in de boekhandel.

Met de mooie opmaak door De Beeldkazerne komen foto's en krantenknipsels optimaal tot hun recht. Sinds het boek uit is krijgen wij alleen positieve reacties. Kees en ik zijn trots op Tijd Terug!