Blog 113: Opening van Revolusi! en media: Omrop Fryslan, GorkumTV, De Stad Gorinchem, Friesch Dagblad, Villa VdB, EenVandaag, NOS De strijd om Indonesië (14 januari t/m 7 april 2022)

February 14, 2022 Hilma Bruinsma No comments exist

Briefiepener, katteneag en prinsesseblomke (bij preview)
Hilma is er klaar voor

Revolusi! is geopend op 10 februari 2022!

De openingsceremonie begon met toespraken van de directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits en de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu.

Vier van de 23 persoonlijke verhalen in Revolusi! worden daarna in de expositiezalen persoonlijk toegelicht bij de respectievelijke bijdragen aan de expositie. De vitrine met Klaas en Janke Bruinsma is er één van. Er wordt met oprechte belangstelling naar de uiteenzetting geluisterd. Een buitengewoon mooie ervaring.

Directeur Rijksmuseum Taco Dibbits en conservator Harm Stevens links

Nederlandse Ambassadeur in Indonesië Lambert Grijns, Staatssecretaris Cultuur Gunay Uslu,
hoofd geschiedenis Rijksmuseum Valika Smeulders, Hilma,
Indonesische Ambassadeur in Nederland H. E. Mayerfas,
historicus en gastcurator van Revolusi! Bonnie Triyana
helaas heb ik niet de naam van de dame rechts
Interesse
Brieven augustus t/m december 1949, er liggen 10 x zoveel in het archief van het NIOD
Klaas schrijft aan zijn schrijfbureautje
Janke Venema
Het nummer 2405 is van de audiotours voor volwassenen en voor kinderen, online op de website van het Rijksmuseum te beluisteren

Preview met mijn broers en zusters

Om 17.00 uur begint de preview van de expositie met mijn broers en zusters. Dit is machtig. Het doet mij veel en het is belangrijk dat zij hier zijn. Zij stonden de afgelopen jaren achter Taboe in het theemeubel. Zonder hun instemming had Taboe in het theemeubel het licht niet gezien.

Ze brengen een ‘prinsesseboeketje’ mee, het mag niet mee op zaal omdat er beestjes in kunnen zitten. Stel je voor dat die de Nachtwacht aanvreten, met dank aan de familie Bruinsma uit Raard. Logisch maar vooraf bedenken kun je zoiets niet.

Ik krijg de ketting met het kattenoog dat mijn vader uit Indië voor mijn moeder meenam en de briefopener die altijd in het schrijfbureau zat en waarmee mijn vader mijn moeders brieven in Indië opende. No sa!

Tjibbe, Aaf, Wieger, Lies
Wieger, Tjibbe, Aaf, Hilma, Lies
Met broers Wieger en Tjibbe
Zwager Eggy Claassen, Wieger, Aaf, Hilma, Lies, Tjibbe
Laatste keer vandaag over Taboe in het theemeubel

Enerverend en zo, zo heel indringend mooi, dank

Wat een geweldige dag, wat een eer om zo bij te kunnen dragen aan Revolusi! en wie weet wat daaruit voortvloeit aan mogelijk wederzijds begrip door zoveel verhalen, geschiedenissen en waarheden.

Revolusi! maakt heel veel los

Revolusi! maakt heel veel los, evenals de naderende presentatie van Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 (17 februari 2022). Er is navenant veel aandacht in de media, wat op zichzelf ook weer veel emoties losmaakt. Wat is dit onderwerp beladen, wat is het de hoogste tijd dat er openheid en bespreekbaarheid komt.

Het is heel fijn dat ook het verhaal van Taboe in het theemeubel zoveel aandacht krijgt. Wellicht dat mijn vaders gelaagdheid in zijn brieven kan bijdragen in deze enorme bewegende en levende geschiedenis.

Opsomming media in opmaat naar de opening

14 januari Gorkum TV bijt het spits af met opnames bij mij thuis van het ophalen van de materialen die in Revolusi! te zien zijn, zie blog 112. Daarvoor verslaat Hannie Visser in de Stad Gorinchem over Taboe in het theemeubel.

4 Februari filmt Omrop Fryslân bij mijn zus Lies te Leeuwarden bij het schrijfbureau. Mijn broer Tjibbe is aan het woord met voor mij belangrijke woorden.
Mijn vader schreef aan dat bureautje de meeste brieven aan mijn moeder. Hij was er zo aan gehecht geraakt dat hij het zware djatihouten bureautje mee naar Nederland nam, ontmanteld in de grootste kist van allemaal. Zie o.a. blog 106 onder kopje Het is hier net een kistenfabriek, de grootste kist heb ik!

Via deze link zijn de TV- en radiouitzending van Omrop Fryslân te zien en te horen, en is het online artikel te lezen.

Tjibbe Bruinsma in gesprek met Onno Falkena, cameraman Abe Visser

7 Februari Live interview met Jurgen van den Berg in Villa VdB op radio 1.

8 Februari verschijnt een artikel in het Friesch Dagblad door Sanne Poppe.

10 Februari opnames en 11 februari uitzending van EenVandaag met Tom van ’t Einde bij de vitrine in Revolusi! Het onderwerp komt na het item over vaccinatie voor het rotavirus, ongeveer halverwege de uitzending.

Vervolg en opmaat naar 17 februari presentatie van het onderzoek ODGOI

8 Februari zijn er voor het programma NOS De strijd om Indonesië opnames gemaakt in het NIOD. Op 17 februari wordt het onderzoek gepresenteerd. Azarja Harmanny, wetenschappelijk onderzoeker, verwijst in zijn publicaties naar de brieven en blogs van Taboe in het theemeubel. De uitzending is 17 februari om 22.18 uur te zien op NPO2.

Hierover volgt meer in blog 114, over de presentatie van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 en over de opname in het NIOD en blog 115 met de link naar de uitzending.

7 april verslaglegging van het bezoek met Hannie Visser, redacteur van De Stad Gorinchem en verslaglegger van het eerste uur. Briefwisseling tussen Klaas en Janke in ‘Revolusi’ van onschatbare waarde – destadgorinchem.nl Nieuws uit de regio Gorinchem

Foto door Hannie Visser tijdens bezoek aan Revolusi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *