Blog 19: Documentaire Het merdeka van de dood

August 12, 2012 Hilma Bruinsma No comments exist

 

Documentaire Het merdeka van de dood, Pia van der Molen en Michiel Praal, zondag 12 augustus 2012, Ned 2, 18.53 uur

Ik lees vandaag de vooraankondiging door prof. dr. B. Smalhout in de Telegraaf van 11 augustus over de documentaire Het merdeka van de dood, van Pia van der Molen en Michel Praal. Helaas kan ik beide uitzendingen op achtereenvolgende zondagen niet meteen zien.

De vooraankondiging vertelt dat het om een unieke, historisch waardevolle en zorgvuldig gemaakte documentaire gaat, over de vreselijkheden in die tijd, de Bersiap-periode, de eerste twee jaar van de republiek Indonesia. Over de invloed van indoctrinatie op jongeren, pemoeda’s, en pemoedi’s en peloppers en de resultaten daarvan.

 

Tijdens mijn laatste bezoek aan P.J. vertelde hij over hun eerste missie in Batavia. Hij noemde de pemoeda’s. Ik vertel niet wat hij zei, ik ga ervan uit dat dit in zijn tweede boek terecht komt.

Die opdracht is in de periode waarvan ik nu op het punt sta brieven te lezen. Mijn vader zat in het begin niet bij hetzelfde onderdeel als P.J, hij zal waarschijnlijk niet dezelfde opdracht gehad hebben, maar ongetwijfeld dezelfde verhalen gekend hebben, wel of niet aan den lijve ondervonden.

 

 

Het Getal Fu en het nieuwe fotoboek met de aquarel

 

Door wat ik las in Het getal Fu, van Ayu Utami, net uit, hoe ook nu nog uitwassen, moord en slachting, kans van bestaan hebben door het uitbuiten van angsten, het bespelen van de gemoederen vanuit diverse machtsposities. Hoe zo extreme omstandigheden gecreëerd worden waar (jonge) mensen in gewone doen, geen weet van hebben.

 

Hoe simpel dat principe eigenlijk is en ik realiseer me dat het van alle tijden is. In sommige tijden en plaatsen echter meer op de voorgrond, dan ooit, en dat daar mijn vader en zijn medestrijders volop in terecht kwamen.

 

In het nieuwe fotoboek met de aquarel zit één foto waar krijgsgevangen, niet vastgebonden, met de gevangen nemers achter hen, allen en face en vrij ontspannen, op staan. Er staat bij: niet leuk om gevangenen te wezen bij de DB.

 

 

Niet leuk om gevangenen te zijn bij de D-batterij
sept 1947

 

De foto’s van het fusilleren, die recent zijn opgedoken gedachtig, hou ik mijn hart vast voor wat er allemaal komen gaat.

Zie ook blog 16, blog 17 en blog 18 Taboe in het theemeubel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *