Blog 46: Heerlijke reisjes, duizenden sterven van de honger, is er een keerpunt? (tweede helft juni 1947)

December 16, 2013 Hilma Bruinsma No comments exist

Heerlijk naar Depok

Prachtige natuur bij Depok

Ik ben naar Depok geweest. Was een prachtige reis, heerlijk weer en een schitterende natuur. Ik heb volop genoten en een paar foto’s gemaakt. Depok ligt ten zuiden aan de weg naar Buitenzorg. De weg was prima op kleine gedeelten na. We hadden een flinke vaart met 4000 kg eigen gewicht aan pantserwagen, een schoutkar. In de buurt van Depok moesten we klimmen, daar lopen de wegen soms zigzag omhoog, langs diepe ravijnen, de sawa’s liggen trapsgewijs tegen de heuvels aangeplakt.

Verkenningsvoertuig

Overal werd druk geoogst. Onderweg kwamen we een paar honderd vrouwen en meisjes tegen die terug kwamen van ’t veld, waar ze rijst geplukt hadden. Ze beginnen daar ’s nachts al mee. Iedereen liep met een paar bossen rijst, waarschijnlijk hun dagrantsoen. Ze zagen er erg verwaarloosd uit, sommigen in lompen gekleed. Dat is het ergste niet, de hoofdzaak is dat er wat te bikken is. Gelukkig groeit er weer rijst, maar nog duizenden sterven van de honger in dit land.

Het autoverkeer is ontzettend druk. Op de terugweg hebben we de hele tijd achter een colonne aan gesukkeld. Even later moesten we stoppen voor een lange militaire colonne van maar eventjes 110 auto’s.

 

Nasleep rugklachten

Bij aankomst heb ik eerst de foerier van 1-6 RVA in de kraag gepikt. Er liggen nog spullen van mij in Kebalen. Hij zou het regelen. Toen een kijkje bij de heren onderofficieren genomen, we hebben gezellig wat zitten kletsen en kankeren. Ze liggen daar niet gek, het is iets koeler omdat het hoger ligt maar het maakt niet veel uit want ik heb in tijden niet zoveel gezweet.

Daarna naar de dokter. We hebben onder vier ogen gepraat, ik vroeg hem wat nu eigenlijk de bedoeling is. Hij had me al gevraagd hoe het ging, dat weet je, prima. Hij zei voorlopig zo doorgaan. Ik heb vrij van nachtwacht, patrouille lopen en het werk als stukscommandant. Dan blijft er weinig over. Zo nu en dan een weekeindje kloppen, wat exercitie en natuurlijk ga ik met de uitoefeningen mee. De korporaal vervangt me dan met het stuk omzetten.

Hij vroeg me wat B. had gezegd, ik heb het letterlijk herhaald, vergeet je ischias en ga maar voetballen. Ik mag nu langzaam aan meedoen met sport. En ben van plan om aan volleybal mee te doen. ‘k Zal eerst wel een gek figuur slaan want ik heb het nog nooit eerder gedaan. Dat is gelukkig ook in kannen en kruiken, nu heb ik geen gezeur meer van ’t is jouw beurt voor wacht.

Ik hoop maar dat de kampcommandant er genoegen mee neemt en me hier voorlopig laat blijven. Veel hebben ze niet aan me maar er is ook weinig vraag naar en ik zit liever hier dan in een of ander kantoorbaantje. Wees gerust liefste, het komt wel klaar hoor.

 

Drank zwart verkopen en sigaretten zwart inkopen, er wordt goed voor ons gezorgd

Zopas mijn hele drankwinkel verkocht  op een paar flesjes bier na. De jenever ook weer verkocht, voor f 15 schoon geld. De soldaat die het voor me meeneemt kreeg er f 17 ½ voor, leven en laten leven. Ik koop er sigaretten voor want die zijn er nog niet bij. We zijn daar woest om, de drank die we kunnen missen sturen ze en de rokertjes waar iedereen naar smacht niet. We worden gedwongen om ons zuiprantsoen zwart te verkopen om zwart sigaretten te kopen. Inderdaad, er wordt goed voor de soldaat gezorgd.

Er zijn verschillende jongens, vooral onder chauffeurs en monteurs, die geen fatsoenlijke broek meer aan hun gat hebben en er een moeten lenen wanneer ze naar Batavia willen. Hetzelfde met de onderkleren, maar tida nada (’t is er niet). Ik heb weer vier mooie stukken babyzeep voor jou. In het magazijn een mooi wit interlock (dubbelgeweven van fijn garen) hemd gevonden, dat laat ik wassen en dan heb ik weer een mooi kledingstuk om te sporten!

Ben jij ook zo lang bezig met schrijven?

 

Pim, zusje, himmelje en Pinkster

Huilde Pim ook toen de kapper zijn haar knipte? Wat heerlijk zacht haar, net zijde. Wil die kleine rakker memmi geen zoen geven, ja schat, ik lach om dat smakelijke kereltje, geef hem een dikke kus van heiti. Ik ken een engel met een B ervoor.

Het is een toer om hem op het potje te leren plassen, hij is ook nog zo jong, ’t komt wel in orde mem. Ik heb gelachen om Pim, wat is het een kleine smeerpoets, wat hij al niet lekker vindt. Ik zie hem zo voor me hoe hij in zijn plasje prutst.

Ik kan het je onmogelijk verbieden mem om zusje ’s nachts te drinken te geven, dat kan ik niet, doe maar schat. Als je maar op jezelf past.

Pim is er ’s morgens maar vroeg bij. Zou ik later wel met hem kunnen spelen?

Ja, schat, samen kunnen die hummels niet in de wagen, dan komt zusje in de verdrukking. Het lijkt mij het beste dat je een wandelwagentje koopt, als je er eentje kunt krijgen. Daar kun je veel plezier aan hebben, ook voor zusje later. Ze zullen wel duur zijn maar toch kun je beter een goeie kopen dan eentje waar je altijd met tegenzin tegenaan kijkt. Wat je voor een goed ding betaalt ben je gauw vergeten maar wat je aan rommel besteedt blijf je onthouden.

Mijn vrouw koopt een wandelwagentje. Makkelijk praten hè!!!!’t Is de beste oplossing. ’t Is nu zomer en daar moeten onze hummels en mem van genieten.

Morgen is het Pinksteren. Dat zijn moeilijke dagen, wanneer er zoveel herinneringen opkomen, om dan aan Jezus te denken die zijn Heilige Geest als troost heeft gegeven. Op eigen kracht kunnen we het niet maar moeten daar samen om bidden. Kom ik weer met het zout terwijl het ei op is. V. en ik gaan morgen naar de kerk,

Fijn dat het himmeljen (grote schoonmaak) achter de rug is. Doe nu maar kalm aan, je bent hard van stapel gelopen. Ik ken je nog hoor en het is vaak ook een dorpswijde huismoederwedstrijd, wie het eerst klaar is. Er zit wel iets waars in het woord schoonmaakwoede. Ik heb vanochtend ook al ‘gehimmeld’, dat gaat op dezelfde manier waarop pake z’n boethûs (stal) skrobbet (schrobt).

Daar is de facteur, weer tot morgen schat, een gezegende Pinkster met gods troost, dikke túten.

 

Nachtwacht kloppen met vreemde gasten

Heb vannacht wacht geklopt. Dat zit zo. Ik kreeg gister van de opper aanzegging dat ik nachtwacht moest lopen, ik naar de kapitein om te vragen hoe dat zat. Volgens hem had de dokter doorgegeven dat ik alle dienst weer mocht doen, behalve patrouille lopen, terwijl ik zelf met hem had afgesproken dat ik ook geen nachtwacht zou doen. Afijn, ik moest het opknappen en ik heb een gezellige wacht gehad. Er waren een paar Grunnigers die er met hun sappige taaltje de gezelligheid in hielden. Het scheelt een stuk dat de natte tijd voorbij is. De nacht was zo om. Je hebt vreemde gasten onder soldaten schat, als je ongemerkt het soldatenleven mocht gadeslaan zou je vreemd opkijken.

Om de acht à negen dagen moeten we een wachtdienst van twaalf uur kloppen en eens in de drie weken een van driedaagse weekdienst, dus dat is best te doen. Om 6 uur werd ik afgelost, ik heb me meteen gewassen en m’n straatje gepoetst, doe jij toch ook?

 

Pinkster en klapperratten

V. en saja (ik) zijn met de foeragewagen naar Batavia gegaan, we hadden een goede dienst. De kerk was tjokvol, alle zitplaatsen waren bezet en ook het portaal en de uitgangen waren vol. Wij zijn naar boven gegaan en vonden nog een paar schragen om op te zitten. Mijn achterwerk deed later zeer van de harde, smalle, scherpe balk. De helft was militair, ook jongens van de tweede divisie, geen bekenden. Wij noemen ze klapperratten, vanwege hun mouwschildje, waar een palmboom op staat.

Ik heb meer van de preek genoten dan meestal. Pinkster is het feest van de vrede, gods vrede. We mochten van gods vrede horen die hij ons met pinksteren gegeven heeft. Vurige tongen maar niet verkeerd, hevige orkaan maar niet verpletterend. Ook V. is het goed bevallen, hij wilde eerst niet gaan en ging liever naar de bios of café. Daarna naar de marinecantine, koffie en wat erbij.

Ja, wat betekenen de christelijke feestdagen eigenlijk voor ons? Wat zeggen ze ons? Vaak niets en denken we met verlangen aan de dagen dat we samen waren en gelukkig en vragen dan waarom? Met de beste wil kunnen we niet aan god denken en aan wat Christus voor ons gedaan heeft. En toch is het onze eigen schuld. De laatste dagen kan ik niet bidden en lees niet in mijn bijbeltje. Het is zo moeilijk schat, altijd zelf, ik.

 

Militairen steunen Soendanezen en Madoerezen, keerpunt?

Je hebt al gehoord van de bezetting van de Soendanezen van de TRI gebouwen in Buitenzorg. Er komt een kentering. Hoe het af gaat lopen moeten we afwachten. Het is het bewijs dat het Indische volk het lang niet allemaal met Soekarno eens is.

Ook de Madoerezen laten zich horen en willen niet onder de Repoeblik. Tot nog toe verloopt alles rustig. Hier in Tangeran was vandaag ook een meeting met Soendanezen. Vanmorgen kwamen vrachtwagens vol met betogers van overal naar hier, met de Nederlandse vlag en hun groen-witte vlaggen met spandoeken met leuzen in het Maleis. Ook werden ze door Nederlands militaire wagens meegenomen. Wij hebben voorzorgsmaatregelen genomen en de brenmagazijnen volgestopt, extra wachten geklopt  maar alles was volkomen rustig, het uitgaansverbod is al weer opgeheven. Als dit zo doorgaat is het een goede kentering.

Ik ben benieuwd hoe onze regering erop reageert. In Buitenzorg is de hulp van onze militairen ingeroepen voor de bewaking van de door de Soendanezen bezette gebouwen zoals post en distributiekantoren. De hulp is toegezegd. Volgens mij is het niet helemaal in de haak. Als de TRI ze morgen bij verrassing er weer uitwipt, mag Nederland er niets aan doen want ieder heeft dezelfde rechten, dat is tenminste de bedoeling. Ik heb van politiek weinig sjoege schat. Daar zitten we nu al de hele avond over te bomen.

Ik kan best met de soldaten en onderofficieren opschieten, de meesten ken ik nog van Wezep. Met de officieren bemoei ik me niet.

Ik schei er mee uit, ’t wil niet meer. Ik heb je een half dagblad gestuurd, dan kun je zelf zien hoe de verschillende groepen over de Repoebliek denken. Wordt dit het keerpunt?

Koeskes voor onze kleine hummels en een dikke tút voor jou.

 

Echte liefde, god en ’t Is mogelijk dat ik een beetje verander

Je mag geen spijt hebben dat je me op m’n donder gaf, ik heb het verdiend en ben er blij mee, je hebt mij er mee geholpen schat. Jij moet mij vergeven in plaats van ik jou.

Nee lieveling, je hebt nooit geklaagd over te weinig geld, ik kon zelf ook wel weten dat je van f 105 niet kon sparen voor ons huishouden. Nu krijg je een mooi potje, maar denk erom dat je aan jezelf denkt, je mag je niet alles ontzeggen. Vooral op je kleren heb je een hele achterstand in te halen.

Ja, als wij ons thuisfront niet hadden zag het er voor velen slecht uit. Goddank wordt er naast ontrouw ook nog echte trouw en liefde gevonden die steunend werkt en moed en kracht geeft. O ja pop, ik voel mij ook vaak machteloos en moedeloos, kom dan in opstand en verwens alles, maar jij houdt mij erboven schat!! Ik kan god nooit genoeg voor jou danken!!

 

Zuippartij en liederlijke taal

De laatste avond in Kebalen was een zuippartij met de liederlijkste taal die je je bedenken kunt. Volgens mijn voorganger wordt er hier ook veel gezopen maar ik merk er weinig van. Iedereen verkoopt z’n rantsoen. Ja pop, als je het wil is Indië verschrikkelijk wat het zedelijke betreft. Toch valt het mij nog mee dat er niet meer jongens in het hospitaal liggen met geslachtsziekten.

Waardoor komen de meeste echtscheidingen? Door het niet naleven en beleven van gods gebod, ga heen en vermenigvuldigt u in de wereld. De meeste scheidingen komen door seksueel geknoei. Het zelf willen bepalen hoeveel kinderen er komen. Een gemakkelijk leventje hebben.

 

Samen doen, vaak lijkt alles hopeloos zwart, misschien verander ik een beetje

Als wij het samen doen en onze trouwtekst (blog 44) beleven, zullen we het misschien wel moeilijk hebben, maar gelukkig zijn.

Waarom heb je die brieven weggegooid, mag ik dan niet alles lezen? Nee Nan, ook toen was jij mijn alles. We hebben onze liefde niet opgeofferd. Weet wel dat het voor een ander doel was dan wat ik nu hier doe, maar de tijd dat wij gescheiden zijn, dat wij het beiden moeilijk hebben, zal voor ons geen verloren tijd zijn, wanneer we aan god vasthouden. Hij weet welk nut het voor ons heeft. Wij zien dat niet in en vaak lijkt alles hopeloos zwart. Ook ik verwijt mij zelf vaak, niet omdat ik het moeilijk heb maar omdat ik jou verdriet doe. Alleen in gods kracht moeten we verder, anders redden we het niet.

Goddank, toch is m’n vrouw weer gelukkig, Betteke lacht tegen memmi. Het is het eerste teken van herkenning, zusje weet dat ze bij mem is en dat ze veilig is. Ze is al bijna twee maanden, wat gaat het snel.

Pim wordt groot en natuurlijk kan hij niet altijd even lief zijn, net zomin als ik, maar beppe mag dát niet zeggen. Dat is het enige Nan wat ik op moeder tegen heb, dat ze jou telkens door een of ander klein gezegde laat voelen en dan verwijt, Klaas had thuis moeten blijven en zo eigenlijk tegen jou zegt, ik heb last van je. Vader is zo niet. Moeder meent het in haar hart niet, maar waarom doet ze het dan telkens, of begrijpt ze niet hoeveel verdriet ze je doet?

Denk je schat dat je me nog niet kent? Dat is ook zo pop, ik ken jou door en door en toch ook weer niet. Je doet zo nu en dan een nieuwe ontdekking en dan denk je, hè is mijn lieveling zo? En zolang dat goede eigenschappen zijn is dat heerlijk!

Dat wij elkaar later niet meer passen, hoe kom je erbij snoes. Zou onze liefde niet echt zijn?? Kanne!!!

’t Is mogelijk dat ik een beetje verander, dat doet iedereen hier in deze heel andere levensomstandigheden, maar dat heeft niets met onze liefde te maken. Je wordt hier staf (traag, verdoofd), het komt ook door het schijnbaar nutteloos zijn, de dagelijkse sleurgang van niets doen. Toch is dit beter dan vechten.

 

Twee keer rijst, luizen plukken bij de kali

Zo eerst weer eten, pech vandaag 2 x rijst. V. heeft een blikje noodrantsoen voor me gehaald, die gebruikt worden op lange patrouilles, met aardappelen, wortelen, bonen en vlees. Ook nog pap en chocolademelk.

De jongens zijn nog aan het sporten, een veldloop van 1500 meter, dat moet ’s avonds want overdag is het veel te warm voor zo’n grote inspanning.

We gaan nog even luchthappen, even bij de kali kijken waar inlanders, mannen en vrouwen en kinderen en karbouwen het stof van de dag wegspoelen. Kun je je een rijtje baboes voorstellen die elkaar de luizen van het hoofd zoeken? Ik zie het hier elke dag, dan krijg je een onbehaaglijk gevoel en weerzin. Andere middelen kennen ze niet.

We zijn weer terug, In de kali was weinig te doen, het water stond te hoog en de stroom was te snel. Het bleef bij een beetje aan de kant ploeteren. Ik wil er wel een foto van hebben maar het is te donker ’s avonds.

Ontvang alles van je man en geef Pim en zusje dikke túten van heiti.

 

Verprutst diafragma

Daar ben ik weer schattebout. ‘k Heb geen nieuws en nog geen brief van jou. Ik heb pech gehad. Ik keek een fototoestel na en maakte het schoon voor een van de jongens en ik heb het verprutst. Het was bijna net zo’n toestel als het mijne. Ik wilde het met spiritus schoonmaken, wat ik bij de hospik haalde. Met een penseeltje de lens schoonkammen, het hele mechanisme wordt nat en dat hindert niks. Mare, het diafragma (allemaal kleine schijfjes om de lensopening kleiner te maken) was niet van metaal zoals de mijne, maar van celluloid mica en loste op in de spiritus. Er kunnen nog foto’s mee gemaakt worden maar de lensopening verkleinen, wat hier met het felle zonlicht belangrijk is, kan niet meer. Ik heb het nog niet verteld, ik zal het wel moeten betalen. Wat een pech. Ik breng het straks gauw terug, dat moet ik weer achter de rug hebben.

 

Met de D-batterij zwemmen in Priok, sinds lange tijd echt genoten

D-Batterij zwemt bij Priok

Vanmorgen zijn we met de hele D-batterij naar Priok geweest. Zwemmen in zee, dat was prachtig. Ik heb weer voor het eerst sinds lange tijd echt genoten en plezier gemaakt met de jongens. Heb een stel foto’s genomen.

eindelijk weer eens echt plezier
Zwemmen bij Priok

We hadden rubberen ringen mee, die waren te zwaar en zonken. Ze werden van het ene ploegje overgegooid naar het andere en dan zag je ineens een heel stel tegelijk onderduiken en onder water vechten. Dat was mooi. Ik deed ook mee en heb heel wat keren de ring opgevist want ik hield mijn ogen onder water open en zag ze duidelijk liggen. We hebben anderhalf uur geploeterd en waren voor de rijst weer thuis. Voor het eten nam ik nog wat foto’s van de kali.

Zo’n ritje van vanochtend, even de kop onder water, doet iedereen goed.

 

Nee militair blijf ik niet, dan nog liever verversknecht

Nee militair blijf ik niet. Om in een vredesleger te dienen m’n hele leven lijkt me niks. Geef mij dan de tijd bij de Binnenlandse Strijdkrachten maar, daar zat pit in.

Jij hebt het volste recht te weten wat ik later ga doen maar ik weet het zelf niet. Je weet, schilder zijn ligt me niet. Het zou misschien verstandig zijn beroeps te worden, maar dan ben ik nog liever verversknecht. Ik heb een vak geleerd en als ik mijn handen nog net zo goed gebruiken kan als vroeger, zal ik voor ons werken en vechten en wanneer mijn vrouwke dat met mij aandurft, en dat durf je, zullen we samen bij elkaar werken voor ons huisgezin, met gods hulp. Heb je nog een beetje vertrouwen in me?

Ook ik heb luchtkastelen gebouwd en die zijn ook allemaal in elkaar gerammeld. Weet je wat mijn luchtkastelen vroeger waren? Wolken, wind en water en vanmorgen heb ik het weer gezien en het heeft me goed gedaan. Ik snap schat dat je je een beetje bedonderd voelt en ik ben blij dat je dat eerlijk schrijft. Je moet me later helpen schat, alleen kan ik het niet. Ik ben niet bang voor de toekomst schat.

Patrouille lopen is nog steeds gevaarlijk, zeker als ze zulke geintjes uithalen als vorige week en over het lijntje komen. Overigens is het hier volkomen rustig. De bevolking is hier vriendelijker dan in Bekassi, daar is het altijd al een rotbuurt geweest.

Vandaag geen nieuws, een dode dag. Toch moet ik weer even met jou praten. Vanmorgen eerst exercitie gedaan, het stelt niet veel voor, exercitie voor een leger te velde is niks. Daarna de schone stukken opgepoetst, men moet toch wat doen?

 

Appel C en D Batterij

We hebben gezellig een uurtje gepield met schoonmaakbenzine, olie en vet. De jongens mopperden eerst op dat verrekte ding, maar ik heb hun gezegd dat ze minstens zo goed voor het stuk moeten zorgen als voor hun meisje.

Ik heb een hekel aan kankeren en ga er niet vaak op in. Befehl ist befehl, laten we het varkentje gauw wassen en ga dan op de kamer onder elkaar kankeren. De stemming zat er weer in en als je dan bovendien zelf mee aanpakt weten ze niks anders te doen dan ook een lap te zoeken en hun broeken vol te smeren. Denk om de hoekjes heren. Eerst even een goede sigaret van V. opsteken, ik heb alleen nog Javaantjes. Met V. kan ik het best opschieten, net zoals met M.G. We roken samen van elkaar.

Tot een heerlijk weerzien, wanneer weet god.

 

Foto’s, sigaretten, Stratego en schaken met z’n drieën

Gistermiddag twee brieven van jou, eerst een innige zoen daarvoor. Eerst het nieuws van de dag. Met het fototoestel is het goed afgelopen. Ik heb precies verteld hoe het kwam en zei dat hij zijn toestel naar B moest brengen om het op mijn kosten te laten repareren, maar dat wilde hij niet. Het diafragma gebruikte hij toch nooit en hij was blij toe dat het er weer zo netjes uitzag. Zo, daar ben ik weer zonder kleerscheuren af gekomen.

Gister hebben we met z’n drieën geschaakt, V. moet het nog leren. Met Stratego zijn we goed tegen elkaar opgewassen, ik heb hen totaal vernietigd.

Wanneer je weer in Dokkum bent, kun jij dan eens vragen, om een handleiding fotografie? Ik heb nog 11 films, dus voorlopig genoeg. Toch zou ik mettertijd graag nog wat van jou krijgen schat, ze kosten hier nog steeds f 5 à f 6. Soms zijn er goedkope van f 1,75 maar daar kom je nooit achter. Ik moet nu nog een geel filter hebben voor scherp zonlicht, maar eens in B kijken.

Ik heb ook weer foto’s opgehaald, ze zijn mooi geworden, ook heb ik weer een film afgegeven om te ontwikkelen en van ieder 1 afdruk te maken. Dan weer vragen hoeveel deze of gene er van hebben wil en jij krijgt ze weer. Kun je zoveel afdrukken krijgen pop? Denk om de kosten hoor. Ik moet mijn eigen onkosten, en die van jou er weer uithalen. Het is hier weer duurder geworden, 1 afdruk kost nu f 0,60.

Ik heb al heel wat foto’s in mijn schrijfblokalbum. Dat is voor later zeker mooi, aan de hand van foto’s herinner je je alles weer.

 

B, gore stad, stinkende rijkdom, lijken van uitgehongerde bedelaars

Ben met de foeragewagen naar B geweest en heb alles afgezocht naar een geel filter maar tida nada, isterrniet. Wil jij er een voor me kopen, als ze er zijn? Verder heb ik nog een aluminium zeepdoos gekocht voor f 3,50, ik kon er niet meer dan f 0,50 van afpingelen. Het is vermakelijk schat, over het geringste sta je te handelen als een boer met een beestje op de markt. Alles is hier ontzettend duur. Een blikje Engelse sigaretten kost tussen de f 10 en f 15, dus dat is afgelopen. Heb een paar pakjes Amerikanen gekocht voor f 5,-

Ik heb niets voor jou gekocht. O, ja heb ook nog mottenballen voor in m’n plunjezak gekocht. En een pakje shag, dat bleek muf te zijn en ik heb het teruggebracht en mijn f 2,- teruggevorderd. De verkoper stribbelde tegen maar hij had het voor baik (goed) verkocht en ik laat me niet bedonderen.

Het is warm en druk in de stad. Je moet uitkijken of je wordt zo een poot afgereden. De nieuwste leaseauto’s zie je hier rijden, meestal met een rijke Chinees er in. B is een vuile, gore stad, met stinkende rijkdom en bittere armoede. Ik zag een moeder met baby op het trottoir zitten, het was een vreselijk gezicht. Dagelijks worden lijken van uitgehongerde bedelaars gevonden en er komen nog steeds meer bij uit het TRI gebied. Was blij dat ik weer buiten was.

 

Over het dopen van zusje, lachende schatten, niet te hoog opkijken

Weer een brief van jou, naar deze heb ik uitgekeken, nu is alles weer goed, ik wist het wel maar moet het toch eerst van jou horen. Er zit niets, niets tussen ons. Je moet niet te hoog bij mij opkijken, ik kan niet alles hoor en ik verpruts nog wel eens wat.

Wat heb je een heerlijke doopdag gehad, ik ben daar dankbaar voor. Samen hebben we ja gezegd op gods vragen en samen moeten we hem bidden om kracht en wijsheid om ons jawoord na te komen. Ik heb heerlijk genoten van je beschrijving.

Betsche in de doopjurk

Natuurlijk mocht je wel blijven na afloop, ik dacht dat het te veel voor je was schat, maar goddank was ús heit dicht bij jou. Ik kan me voorstellen dat je niet veel van de preek gehoord hebt, je miste mij en dacht hoe ik op dat moment toch dicht bij je was. Dat je met je rug naar de preekstoel moest staan vind ik goed Jank, het is toch in tegenwoordigheid der gemeente gods? Anders is het net of zij er niet bij horen. Het is niet alleen een sacrament voor ons maar voor de hele gemeente.

Wat een huis vol mensen. Fijn dat Betteke niet huilde in de kerk, dan had je er lang zoveel niet aan gehad. Je hebt me alles heerlijk verteld.

Dat vind ik prachtig schat dat je een jurk hebt gekocht. Van de prijs schrik ik niet, moet je hier eens kijken. Je hebt aan één jurk niet genoeg poppi.

Volgens de Welfare officier kreeg ik mijn schetsjes later weer terug. Ik heb het daarna nooit meer gedaan en heb er geen puf meer in, en ondanks het nietsdoen, ook geen tijd. Hoe rijm je dat?

Ik heb een nieuw bamboe hekje op het voeteneind van mijn bed gemaakt voor de klamboe. De vorige was te laag, als ik dan met m’n voeten tegen de klamboe kwam staken de muskieten me er dwarsdoor heen. Een dutje lukt niet. Toen ben ik maar naar de mandikamer gegaan en heb me heerlijk afgespoeld. Je weet niet hoe lekker dat is.

Wat prachtig die lachende schatten van ons. Heerlijk dat bidden van jou, zal ik het later ook weer kunnen, echt?

 

Varen op een bamboevlot in de kali

Stuurmanskunst op bamboevlot, Tangeran

Vanavond na het eten heb ik gevaren op de kali, op een bamboevlot. Dwaas hè, maar het ging lekker. ‘k Had de schoenen uit wat ook wel nodig was want het vlotje zonk half onder m’n enorme gewicht.

‘k Heb het met moeite onder de brug door gesleept en toen lekker terug drijven. De blanda’s op de wal stonden te kijken in afwachting of het fout zou gaan, maar ik heb wel eens vaker op het water gezeten, zo dat was mijn sport. Ik heb nog steeds geen puf in volleybal, maar het moet er maar van komen, komen de spieren weer wat los, ik kan er nu wel weer tegen hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *