Blog 114: Terugkijken online presentatie ODGOI, eerste vijf publicaties online, opnames NOS De Strijd om Indonesië met Azarja Harmanny en Hilma Bruinsma in NIOD (17 februari, update 7 maart 2022)

February 15, 2022 Hilma Bruinsma No comments exist

Archiefdozen met de brieven van Taboe in het theemeubel in het NIOD
Onderzoeker Azarja Harmanny refereert aan
de brieven van Taboe in het theemeubel in de publicaties
Grof geschut en Over de grens

Terugkijken livestream presentatie ODGOI 17 februari 2022

Heeft u de presentatie van de onderzoeksresultaten op 17 februari gemist, of wilt u deze nogmaals bekijken? De opnames van de livestream zijn nu beschikbaar. U vindt ze hier. Op deze pagina vindt u ook een samenvatting van de resultaten. De opnames zijn in het Nederlands en in het Engels te bekijken. 

Programma online presentatie

De presentatie is in handen van Mariëtte Wolf, programmaleider van het onderzoeksprogramma.
Na een inleiding op het onderzoeksprogramma door de voorzitter van de programmadirectie Frank van Vree worden de resultaten van alle deelprojecten gepresenteerd.
Sommige presentaties zijn live, andere hebben de vorm van een korte film.
Journalist Hans Goedkoop interviewt de onderzoekers over de resultaten van hun onderzoek.
Nederlandse en Indonesische onderzoekers die aan het onderzoeksprogramma hebben gewerkt zullen in deze uitzending de resultaten van alle deelonderzoeken presenteren.

Na de presentaties van de projecten zullen Gert Oostindie, Ben Schoenmaker en Frank van Vree, de verantwoordelijke programmadirecteuren van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, uitvoerig ingaan op de belangrijkste conclusies van het onderzoeksprogramma.

Programma
9:00 Welkomstwoord door Mariëtte Wolf
9:05 Inleiding op het onderzoeksprogramma door Frank van Vree
9:15 De inlichtingendiensten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog – interview met Rémy Limpach
9:25 Regiostudies en de Nederlands- Indonesische samenwerking – presentatie door Ireen Hoogenboom, Abdul Wahid, Yulianti en Martijn Eickhoff
9:40  De bersiap en het extreme geweld in de eerste fase van de Indonesische revolutie – met Esther Captain en Onno Sinke
9:50 Het optreden van de Nederlandse justitie tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog -met Esther Zwinkels

10:00 Zware wapens in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog –met Azarja Harmanny

10:15  Getuigen & Tijdgenoten – een gefilmd portret van het project, door Fridus Steijlen en Eveline Buchheim
10:25  Onderzoekers beantwoorden vragen uit het publiek
10:30  Pauze 10:45  Het rapport Van Rij & Stam – een clip met Maarten van der Bent.
10:50  Politiek en bestuur – Den Haag en Batavia – interview met Peter Romijn en Remco Raben
11:05 Internationale visies op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog – een gesprek met Jeroen Kemperman, Emma Keizer en Tom van den Berge
11:15 De nasleep van de oorlog 1950-2021 – korte film met Meindert van der Kaaij
11:25 Nederlands, Brits en Frans extreem geweld in vergelijkend perspectief, 1945-1962 – een video, gevolgd door een interview met Thijs Brocades Zaalberg en Bart Luttikhuis
11:35 Onderzoekers beantwoorden vragen uit het publiek
11:45 Pauze

12:00 Conclusies van het onderzoeksprogramma door Gert Oostindie, Ben Schoenmaker en Frank van Vree

Aansluitend persconferentie

Heeft u vragen over dit onderzoek? Die beantwoorden wij uiteraard graag. Mail ons via info@ind45-50.nl. Wij hebben hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.


EERSTE VIJF PUBLICATIES ONLINE en de Aanbiedingsbrochure publicaties ODGOI
Bij uitgeverij Amsterdam University Press (AUP) verschijnen vanaf februari 2022 twaalf publicaties die voortkomen uit het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Bekijk hier de aanbiedingsbrochure van de uitgever (in het Nederlands).

De publicaties verschijnen zowel digitaal (open access en e-book) als in boekvorm.

Lees de eerste boeken nu gratis online
De eerste vijf publicaties die voortkomen uit het onderzoeksprogramma, Over de grens, Sporen van betekenis, Een kwaad geweten, Van Rij en Stam en Diplomatie en geweld, zijn nu gratis (open access) te lezen. Ga daarvoor via bovenstaande links naar de pagina van het boek en druk daar op de knop ‘download op open access platform’. U kunt de boeken online lezen of als PDF downloaden. De Engelse vertaling van Over de grens, Beyond the Pale, is ook via deze weg digitaal beschikbaar. 

De overige boeken zullen na publicatie ook via open access gratis te lezen zijn. Houd voor de verschijningsdata en de links naar de open access boeken de website van Amsterdam University Press in de gaten. De boeken blijven uiteraard ook in gedrukte versie beschikbaar.
Einde bron nieuwsbrief ODGDI

Hilma in het NIOD

Opname in het NIOD met Azarja en Hilma als onderdeel van de uitzending

PERSBERICHT NOS De strijd om Indonesië  uitzending op 17 februari, 22.18 uur, NPO2

8 Februari zijn er voor het programma NOS De strijd om Indonesië opnames gemaakt in het NIOD met Azarja Harmanny en mij.

Azarja Harmanny, wetenschappelijk onderzoeker bij het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) draagt met zijn onderzoek bij aan ODGOI.

Hij verwijst in zijn publicaties naar de brieven en blogs van Taboe in het theemeubel, zo ook in zijn boek Grof geschut en het overzichtsboek Over de grens. Lees ervover in blog 101 en blog 98.

Tijdens de presentatie van OGDOI komt hij om 10.00 uur aan het woord met Zware wapens in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Op 8 februari zien Azarja en ik elkaar voor het eerst. Het is heel fijn kennis te maken. Azarja leest in het Archief de brieven met citaten die hem bij zijn onderzoek opvielen. Om de juiste brieven te pakken te krijgen helpen drie archiefmedewerkers deze naar voren te halen.

Om 10.00 uur beginnen de opnames eerst met Hilma, later sluit Azarja aan.

Overzichtsfoto’s door Marieke de Vries (redacteur)
Hilma, Gert Aasman (geluid) en verslaggeefster Mélinde Kassens
Gert Aasman (geluid), Mélinde Kassens (verslag), Lars Verkerk (camera)
Marieke de Vries en Gert Aasman
Lars Verkerk en Hilma (foto Marieke)
Azarja loopt met Marieke mee naar boven
Foto’s Marieke de Vries

In de ruimte waar de opname gemaakt wordt, komen een stapel brieven en foto’s voor het eerst samen op een tafel te liggen. De brieven lagen achter slot en grendel in het theemeubel, de fotoboeken lagen in het dressoir en konden ingezien worden.

Foto’s en brieven worden zorgvuldig neergelegd

Azarja en ik nemen foto’s door, hij ziet deze nu voor het eerst. Grote verrassing! Van een foto waar ik nog niet eerder van wist wat erop te zien was, ziet Azarja meteen dat het een foto is van nachtschieten met de kanonnen. Nu ik het weet begrijp ik niet waarom ik dat niet eerder ook zag. Je ziet het stof en kluitjes aarde op de grond omhoogkomen door de impact van de explosie.

Mijn vader bestelde 25 foto’s van het nachtschieten bij, bij mijn moeder. Tot  nu toe vond ik alleen een negatief. De foto van nu heb ik talloze keren in handen gehad en er blind overheen gekeken!

Zie ook blog 105, onder kopje Vertrek uit patrouillegebied rond Kasomàlang en blog 84 onder kopje Fotohandeltje.

Nachtschieten
Er komt heel wat bij kijken, na afloop eten we broodjes

Heel erg bedankt allemaal, het was een mooie en waardevolle ochtend!

Bekijk de uitzending via de link in blog 115

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *