Boekpresentatie

Fasten your seatbelt, bijzondere en indrukwekkende presentatie!

Boekpresentatie Keerkring of rondwaren in tijd, 26 november 2011

Opening door mijzelf

Boekpresentatie Hilma Bruinsma

Bezoekers van de boekpresentatie van Keerkring of rondwaren in tijd op 26 november 2011 in galerie De Etage/boekhandel Cursief te Gorinchem, noemen het een bijzondere en inspirerende bijeenkomst, waar zij 'de eer' hadden bij aanwezig te zijn.

De zaal was goed gevuld, de programmaonderdelen en de sfeer sloten goed op elkaar aan, het geheel klopte. Zelf heb ik verteld over de aanleiding van het boek en over hoe het tot stand is gekomen. Ik heb de bijeenkomst als heel waardevol ervaren, Keerkring is goed in de wereld gezet!

Publiek keerkring

Live recensie

Live recensie door Trix Broekmans

Trix Broekmans, journalist/columnist over Keerkring of rondwaren in tijd: dit is geen licht verteerbare chicklit, het is geen makkelijk boek, het is ook geen overwegend vrolijk boek, het is in wezen een wedstrijdverslag! Een zoektocht, daar gaat het om. Een verslag van een zoektocht naar authentieke, onopgesmukte emoties, een heel mooi en heftig gevecht tussen ratio en gevoel, tussen hoofd en hart, op zoek naar echtheid. Iedere steen die de schrijver tegenkomt moet omgekeerd, zij stelt vragen over alles, neemt alles onder de loep en onderwerpt ook zichzelf aan een meedogenloos vragenvuur, waarbij zij zichzelf niet spaart.

De afwisseling met de mooiste passages, waar zij met de elementen en zichzelf in dialoog is, waar eenheid met en respect voor de natuur zo goed beschreven zijn, dat het is alsof je zelf daar loopt, de rivier ruikt, regen en wind voelt. En weer terug naar fragmenten van vroeger, over de jeugd, het leven in het grote gezin in dat grote huis naast de kerk.

De climax van deze beschrijvingen, haast te mooi, de bijna filmische scène, is de omschrijving van het overlijden van haar vader, ik krijg er kippenvel van.

Het is een reis van emoties en gedachten, Waarbij alles associatief, zonder terughoudendheid, wordt beschreven en de lezer in hart, hoofd en ziel van de schrijver kan meekijken. Soms van een schokkende openhartigheid, zó dat het dicht bij de lezer komt. Dat moet je durven.

Ik heb de rit mee gemaakt en ik zeg fasten your seatbelt, it is going to be a bumpy ride!

En waar kom je uit, bij een happy eind waarbij de schrijver gelouterd terugblikt op al het geschrevene en weet, het is allemaal niet volmaakt en heeft daar vrede mee.

Ik heb genoten van de rit en kijk uit naar de volgende!

Muzikale omlijsting

Muzikale omlijsting door Bram

Bram Schultinge, treedt veel op met zijn gelegenheidsband Becalming Hurts, speelde solo twee nummers. Zijn toepasselijke, persoonlijke favoriet

en een speciaal voor de gelegenheid geschreven song

Schitterend!

Reacties op de presentatie

Reacties uit het grote gezin

Keerkring of rondwaren in tijd is een weergave van leren leven. Opgroeien is er een kern van. Broers en zussen over het boek en/of de presentatie:

 • het jongste zusje maakt zichzelf waar. Wat bijzonder en waardevol dat je dit allemaal vastlegt
 • tijdens de presentatie voelde ik mij wel wat blotekonterig, maar wat was het mooi
 • het klopte allemaal
 • geweldig om hier te zijn, ontroerd, dat ben ik. Prachtig
 • ik bin grutsk op dei
 • je hebt me diep geraakt maar op de goede manier! Prachtige herkenning en waardevol!
 • een verrassend mooie combinatie! Gouden greep

Reacties van andere bezoekers op de presentatie:

 • geweldige verwoording door Trix Broekmans. De thema's die in het boek als het ware nog indirect zijn weergegeven, worden uitgelicht en integer geconcretiseerd. Denk aan de losse handjes, gebrek aan gerichte aandacht, emotionele verwaarlozing. De afstand die in het boek nodig is, is even verkleind, zodat het persoonlijke van het verhaal nu zichtbaar is.
 • informele en boeiende presentatie
 • gefeliciteerd met deze 'mooie bevalling'
 • heel fijn dat het zover is gekomen en heel fijn om er bij te zijn
 • gefeliciteerd met dit pracht product. Het boek maar ook hoe en met wie je het hebt kunnen voltooien en uitgeven, mooi
 • fantastisch dat je een droom hebt gerealiseerd
 • wat een mooie ontknoping van je eerste literaire avontuur, ik ben onder de indruk van deze presentatie
 • wat een prestatie en wat een presentatie
 • vereerd dat we erbij mochten zijn

Signeersessie

Hilma Bruinsma Signeert keerkring of rondwaren in tijd